Om OHI

Välkommen till OHI!

OHI är en ideell organisation sedan 1994. Vi arbetar för:

  • Ökad kunskap om och ökat användande av hästunderstödda insatser (HUI) i Sverige
  • Kvalitetssäkring av insatserna genom att tillhandahålla en certifiering av personer som använder HUI
  • Utbildning och kunskapsutveckling riktat till professioner som är verksamma inom området

Hästen kan vara en betydelsefull resurs i arbetet med att stärka människors hälsa utifrån ett helhetsperspektiv, fysiskt, psykiskt, och socialt. Läs mer här, Hästunderstödda insatser (HUI) är ett paraplybegrepp för de olika inriktningar och verksamhetsområden som våra medlemmar verkar inom. Det omfattar terapeutiska och pedagogiska insatser och aktiviteter inom hälso- och sjukvård, psykosocialt arbete och skola. Läs mer här,

Bland OHI:s medlemmar finns bland annat fysioterapeuter, arbetsterapeuter, sjuksköterskor, socionomer, socialpedagoger, beteendevetare, läkare, psykologer, psykoterapeuter, specialpedagoger och lärare. Vi har även andra yrkesgrupper bland våra medlemmar, exempelvis forskare, coacher och hjälppersonal som arbetar direkt eller indirekt med HUI och vi arbetar kontinuerligt för att utveckla en stark medlemsbas som grund för att branschen ska växa och utvecklas. Sedan sommaren 2022 är alla välkomna att bli medlemmar i OHI, oavsett yrke.

OHI utfärdar certifikat för terapeuter och specialpedagoger som arbetar med HUI. För att bli OHI-certifierad krävs, utöver yrkeskompetens i den egna professionen, en dokumenterad fördjupad kunskap om hästar, ridning och säkerhet samt utbildning i att använda hästen och dess miljö terapeutiskt och pedagogiskt. Certifieringen syftar till en kvalitetssäkring och kvalitetsbeskrivning av de personer som bedriver behandlande och pedagogisk verksamhet med hästar som medhjälpare. Avsikten är att värna om patientsäkerhet och djurskydd med samtidiga krav på en hög professionell och etisk yrkesutövning. Läs mer om certifiering här.

OHI driver, i samarbete med Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) och Hästsportens Folkhögskola två i olika tilläggsutbildningar för yrkesutövare som ägnar sig eller vill ägna sig åt HUI.

Den ena äger rum på Strömsholm: Tilläggsutbildning i Hästunderstödda insatser – terapi, lärande, aktivitet – Hästsportens Folkhögskola (hastsportensfolkhogskola.se)

Den andra äger rum på Wången: TILLÄGGSUTBILDNING HÄSTUNDERSTÖDD AKTIVITET — Wången (wangen.se)


Vår vision är att alla barn, unga, vuxna och gamla som är i behov av häst-understödda insatser skall få möjlighet till det!

Genom att:

-vara en förening som vill stödja HUI där människa och häst är i harmoni, i en grön miljö i ett hållbart samhälle. OHI tar utgångspunkt i forskning och beprövad erfarenhet, vi följer och arbetar utifrån Agenda 2030 och One Welfare.

– begreppsdefinitioner inom HUI skall vara kända, förstådda och accepterade av alla för att underlätta förståelsen av HUI i samhället.

OHI vill:

– att medlemmarna i OHI kan erbjuda HUI med en bredd av kompetenser och kunskaper. Insatserna har tydlig information om kompetens och inriktning, med fokus på säkerhet, god hästvälfärd och hög kvalitet. Utföraren följer den egna professionella yrkeskoden och OHI:s etiska kod som utgår från den internationella organisationen HETI men är anpassad efter svenska förhållanden.

-öka tillgången till HUI där kvalitet, kompetens och kunskap matchar individuella behov. Det bör vara möjligt för fler att få behandling (HUT),en pedagogisk insats (HUL) eller en aktivitet som främjar hälsa och välmående (HUA).

– nå ut med information och kunskap om HUI till organisationer, myndigheter, föreningar och privatpersoner. Både för att öka efterfrågan och för att öka möjligheterna för medlemmars verksamheter att överleva och växa genom förbättrade förutsättningar ekonomiskt och organisatoriskt.

-ge medlemmarna tillgång till aktuell forskning, bra vidareutbildning och möjlighet till samverkan och stöd i olika frågor för att utveckla HUI både lokalt och nationellt.

-främja en bra hästvälfärd genom information och utbildning.